Vacuüm glas

vacuum glasEven efficiënt als zonwerend glas, of zelfs nog efficiënter! Bij zonwerend glas wordt tussen de verschillende lagen glas een speciaal gas ingespoten om de zonnestralen of opgewekte warmte af te kaatsen. Zoals je misschien wel weet is een vacuüm (een plek zonder lucht) nog beter om ditzelfde effect te verkrijgen. Bij vacuüm glas wordt alle lucht die tussen twee glasplaten zit dan ook weggeblazen. Vervolgens worden de glazen lagen gestut zodat ze niet kunnen breken of invallen.

Vacuüm glas doet het in vele gevallen nog beter dan hoogrendementsglas. Met een uitzonderlijk hoge isolatiewaarde van 0,6 W/m²K maak je daarbij ook kans op enkele premies.

Vacuüm glas of rolluiken?

vacuum glas alternatief rolluikenAls het vooral een te veel aan zonlicht is, dan zal vacuüm glas je weinig helpen. Rolluiken kan je gedeeltelijk of volledig laten zakken om een vervelende (laaghangende) zon te blokkeren.

Qua warmtedoorlating is vacuümglas dan misschien wel weer interessanter. Om alle opgewekte warmte in huis te laten, of om een te veel aan warmte buitenshuis te houden, moet je je rolluiken helemaal naar beneden laten vallen. Bij vacuüm glas hoef je niets te doen. De zonnestralen of warmte wordt meteen teruggekaatst waardoor je bijna niets van energie verliest.

Als je een prijsvergelijking tussen de twee wilt komt wordt het erg gelijkaardig. Het vacuümglas is erg duur en kost gemiddeld tussen 120 en 150 euro per vierkante meter. Afhankelijk van wat je met je rolluik wilt is dit een beetje gelijkaardig (of net iets duurder) dan de kost voor een rolluik per vierkante meter.

De levensduur is een serieus minpunt bij het vacuüm glas. Het is niet dat het glas plots stuk zal springen, maar de werking vermindert enorm over de jaren. Daardoor zal de isolerende werking sterk achteruit gaan en zal je oorspronkelijk dure investering al gauw moeten worden hernieuwd. Rolluiken hoeven zelden te worden vervangen en blijven alle functies doorheen hun leven behouden.

De maat van besparing of de hoeveelheid aan stookkosten die je bespaart is trouwens ook verrassend. Op termijn doet een rolluik het beter. Het glas heeft dan wel een isolatiewaarde van 0,6 W/m²K, dat is niet meegerekend met de kozijnen. Hierdoor wordt de u-waarde al gauw 1,0 W/m²K of realistischer 1,2 W/m²K. Net zo goed als hoogrendementsglas dat de helft van vacuüm glas kost…

 

Verdict

Rolluiken of vacuüm glas?
De beste keuze is nog steeds om te kiezen voor rolluiken. De uitstekende levensduur, blijvende kwaliteit en de kosten die je met rolluiken bespaart zijn een pak hoger dan die van vacuüm glas. Als je toch nieuwe beglazing laat stoppen is hoogrendementsglas wellicht een betere optie. Het heeft dezelfde isolatiewaarde en is tot drie keer goedkoper. HR+ glas combineren met rolluiken geeft een uitstekend energie efficiënte woning.