Elektrische rolluiken | Rolluiken automatisch maken

Elektrische rolluiken of gemotoriseerde rolluiken zijn tegenwoordig heel hip. Ze zijn in principe hetzelfde als de gewone rolluiken, maar dan een modernere variant die volledig automatisch is.

Vind de juiste vakman in jouw regio

Rolluiken elektrisch maken

Je rolluik automatisch maken, kan je perfect zelf doen. Het oprolmechanisme van de band ga je eigenlijk vervangen door een buismotor. Die motor schuif je vervolgens in de buis. Nadien stel je de motor af. Onderstaand filmpje geeft je wat meer uitleg.

Rolluikmotor

Een rolluikmotor is de motor die ervoor zorgt dat je rolluik op- en neer gaat door een simpele druk op een knopje.
De rolluik wordt het best met grote precisie en redelijk traag op- en neer gelaten. Dit voorkomt dat de latjes van de rolluik vastlopen of blokkeren.

Doordat de rolluik zo traag wordt op- en neergelaten verminder je daarbij aanzienlijk de geluidshinder. Er zijn in feite twee mogelijkheden om rolluiken te voorzien van een rolluikmotor.

1. Nieuwe rolluiken

Bij het plaatsen van nieuwe rolluiken, worden de buismotoren in de as van het rolluik gemonteerd. Deze motoren worden volledig aangepast aan de grootte van de rolluiken en het gewicht, zodat ze ideaal kunnen functioneren.

rolluiken openen

2. Bestaande rolluiken

Reeds bestaande rolluiken zijn vaak iets moeilijker te automatiseren en zijn iets duurder. Er moet goed worden gekeken naar het gewicht en de grootte van de rolluiken. Daarnaast moet je de rolluikmotor ook kunnen integreren in de reeds bestaande rolluik.

Elektrische rolluiken zijn esthetisch ook veel mooier. Door elektrische rolluiken moet je immers geen draaihendels of riemen meer in de rolluik integreren. Met een simpele druk op de knop kan je nu kiezen wanneer je rolluiken omhoog of beneden gaat.

Leuk bij elektrische rolluiken is ook de mogelijkheid om ze via een klok in te stellen. Zo moet je helemaal niets meer doen en dit schrikt dieven af, waardoor elektrische rolluiken extra inbraakwerend kunnen worden beschouwd.

Er bestaat zelf de mogelijkheid om via zonnesensoren de rolluiken op of onder te laten gaan vanaf het moment dat er zonneschijn is.

elektrische rolluiken

Rolluikmotor prijzen

Je betaalt ongeveer 100 – 155 euro voor een rolluikmotor die maximaal 25 kilogram kan ophouden. Een rolluikmotor die 60 kg kan ophouden heeft en duurder prijskaartje. Reken toch op minimaal 200 euro.

De prijs van een rolluikmotor hangt dus af van de sterkte van de motor. Zwaardere en grotere rolluiken moeten immers voorzien zijn van sterkere motoren.

Soorten bediening rolluik

Elektrische rolluiken worden aangesloten op een rolluikmotor. Die motor kan je op verschillende manieren bedienen:

  • Met een schakelaar
  • Afstandsbediening
  • Domotica

Elektrische rolluiken prijzen

Wanneer je offertes vergelijkt zal je opmerken dat prijzen soms sterk kunnen verschillen. Dat heeft enerzijds te maken met de verschillende prijzen die bedrijven hanteren. Anderzijds zijn er ook enkele andere zaken die de prijs sterk doen stijgen of dalen.

De zwaarte van de rolluik is wellicht de grootste factor. Bepaalde rolluiken zijn veel zwaarder dan andere. Deze zwaardere luiken hebben een veel zwaardere motor nodig, waardoor de meerkost vaak serieus stijgt.
Voor materialen zoals hout en aluminium zul je zeker een zwaardere motor nodig hebben.

Het merk van de motor is ook erg belangrijk. Voor een beter merk betaal je ook meer, maar je krijgt er vaak betere service en kwaliteit voor terug. Motoren van een goede kwaliteit zijn onder andere ASA, somfy, nice en simu.

Nog een grote hap uit het budget is het type bediening. Er zijn draaischakelaars, sleutelschakelaars, tijdschakelaars en uiteraard ook afstandsbediening. Voor deze laatste betaal je het meest.

Ten slotte zijn er nog kosten die niet hoeven te worden gemaakt, maar wel interessant zijn. Enkele mogelijke extra kosten zijn bijvoorbeeld: bewegingssensoren (anti-inbraak), anti-optilveren (anti-inbraak), extra jaren garantie,…

Elektrische rolluiken prijs vergelijken

Wil je perfect weten hoeveel elektrische rolluiken laten plaatsen kost? Ontvang gratis offertes één of meerdere rolluiken, zonder aankoopverplichting via onderstaand offerteformulier.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.