Vacuümglas: voordelen, prijs & goed alternatief voor rolluiken?

Vacuümglas is even efficiënt als zonwerend glas, of zelfs nog efficiënter. Bij zonwerend glas wordt tussen de verschillende lagen glas een speciaal gas ingespoten om de zonnestralen of opgewekte warmte af te kaatsen. Zoals je misschien wel weet is een vacuüm (een plek zonder lucht) nog beter om ditzelfde effect te verkrijgen.

Vind de juiste vakman in jouw regio

dubbele beglazing

Vacuümglas voordelen

Naast de zeer goede energieprestaties, heeft een vacuümglas ook een fraaie esthetiek. Je hebt zelfs geen nieuwe kozijnen nodig, want je kan het zonder problemen in de bestaande kozijnen monteren. Hieronder nog een aantal voordelen van vacuümglas.

  • Lage u-waarde: goede thermische en akoestische isolatiewaarde (U-waarde 0,7).
  • Beschikbaar in verschillende uitstralingen.
  • Recyclebaar: vacuümglas is 100% recycleerbaar.
  • Vacuüm-evacuatiepoort is niet zichtbaar.
  • Het is vier keer dunner dan triple glas (drievoudige beglazing).
  • Lange levensduur: het glas heeft een verwachte levensduur van 50 jaar.

Nadelen vacuümglas

  • Vacuümglas is vrij duur, waardoor het niet voor iedereen betaalbaar is.

Wat is vacuümglas?

Vacuümglas is een dubbele beglazing die bestaat uit twee glasbladen, waarvan eentje een isolerende coating heeft. Tussen de twee bladen zit een vacuüm van 0,1 mm, dat zorgt voor extreem goede isolatiewaardes.

Vacuümglas prijs

Voor vacuümglas betaal je gemiddeld € 350 per vierkante meter. Het glas is dus erg duur.

Ontvang GRATIS offertes

vacuümglas

Vacuüm glas of rolluiken?

1. Zonlicht

Als het vooral een te veel aan zonlicht is, dan zal vacuüm glas je weinig helpen. Rolluiken kan je gedeeltelijk of volledig laten zakken om een vervelende (laaghangende) zon te blokkeren.

2. Isolatie

Qua warmtedoorlating is vacuümglas, dankzij de super isolerende coating, dan misschien wel weer interessanter. Om alle opgewekte warmte in huis te laten, of om een te veel aan warmte buitenshuis te houden, moet je je rolluiken helemaal naar beneden laten vallen. Bij vacuüm glas hoef je niets te doen. De zonnestralen of warmte wordt meteen teruggekaatst waardoor je bijna niets van energie verliest.

3. Prijs

Als je een prijsvergelijking tussen de twee wilt komt wordt het erg gelijkaardig. Het vacuümglas is erg duur en kost gemiddeld tussen 300 en 350 euro per vierkante meter. Afhankelijk van wat je met je rolluik wilt is dit een beetje gelijkaardig (of net iets duurder) dan de kost voor een rolluik per vierkante meter.

4. Levensduur

De levensduur is een klein minpunt bij het vacuüm glas. Het heeft een vrij lange levensduur, maar de werking vermindert over de jaren.

Daardoor zal de isolerende werking sterk achteruit gaan en zal je oorspronkelijk dure investering al gauw moeten worden hernieuwd. Rolluiken hoeven zelden te worden vervangen en blijven alle functies doorheen hun leven behouden.

5. Besparing

De maat van besparing of de hoeveelheid aan stookkosten die je bespaart is trouwens ook verrassend. Op termijn doet een rolluik het beter. Het glas heeft dan wel een isolatiewaarde van 0,6 W/m²K, dat is niet meegerekend met de kozijnen.

Hierdoor wordt de u-waarde al gauw 1,0 W/m²K of realistischer 1,2 W/m²K. Net zo goed als hoogrendementsglas dat de helft van vacuüm glas kost.

traditioneel isolatieglas

Conclusie: rolluiken of vacuüm glas?

De beste keuze is nog steeds om te kiezen voor rolluiken. De uitstekende levensduur, blijvende kwaliteit en de kosten die je met rolluiken bespaart zijn een pak hoger dan die van vacuüm glas.

Als je toch nieuwe beglazing laat stoppen is hoogrendementsglas wellicht een betere optie. Het heeft dezelfde isolatiewaarde en is tot drie keer goedkoper. HR+ glas combineren met rolluiken geeft een uitstekend energie efficiënte woning.

Rolluiken installeren? Maak de juiste keuze

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van verschillende vakmannen. Op die manier kan je prijzen vergelijken en zo de beste en voordeligste keuze maken.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.