Rolluiken voordelen & nadelen: overzicht

Wat zijn de rolluiken voordelen en nadelen? De kans is groot dat je op deze website bent gekomen terwijl je informatie zocht over het plaatsen van rolluiken. De kans is ook groot dat je van plan bent om rolluiken te plaatsen of om offertes aan te vragen.

Als bepaalde nadelen gewoon niet opwegen tegen sommige voordelen, dan is het goed om ook eens naar alternatieven te kijken. Een rolluik plaatsen doe je immers niet zo maar.

Vind de juiste vakman in jouw regio

rolluiken voordelen nadelen

Nadelen rolluiken

Rolluik zelf plaatsen is moeilijk

Als je een doe-het-zelver bent kunnen rolluiken wel eens voor problemen zorgen. Zelf een rolluiken plaatsen is erg moeilijk. Als je niet weet wat je doet, zou het wel eens kunnen dat je extra kosten gaat maken.

Het is duur

Bepaalde types rolluiken zijn erg duur. Eigenlijk is enkel de voorzetrolluik goedkoper, want andere rolluiken hebben een veel ingewikkelder plaatsingsproces. Daardoor moeten er meer werkuren in rekening worden gebracht en ja, die betaal jij gewoon.

kans op koudebruggen

Hoewel dit probleem vrijwel nooit meer voorkomt, kunnen rolluiken koudebruggen hebben. Zo’n koudebrug werkt de isolerende eigenschappen van de rolluiken een beetje tegen. Tijdens de winter komt er immers koude naar binnen en tijdens de zomer komt er warmte binnenshuis. Dat is natuurlijk niet de bedoeling!

handmatige rolluiken

Veel breekwerk

Er is bijna altijd breekwerk nodig. Alleen voor voorzetrolluiken is er minder breekwerk nodig. Als je geen elektriciteit in de muren hebt en je wilt je rolluiken laten automatiseren, dan is er weer extra afbraakwerk nodig. Beslis dit dus al op voorhand om zo onnodige kosten later te vermijden.

Soms niet zo mooi

Sommige mensen vinden het uitzicht van een rolluik niet zo mooi. Er is natuurlijk niet veel aan te veranderen. Alleen de kleuren kan je enigszins kiezen, maar het uitzicht blijft altijd wel een beetje hetzelfde. Als je alleen een zonwering wilt, zijn screens of zonneschermen interessanter.

Ontvang GRATIS advies en offertes

Regelmatig schoonmaakbeurt nodig

Je moet je rolluik regelmatig schoonmaken. Er wordt algemeen aangeraden om de rolluik om de één à twee jaar te kuisen. Dit is geen eenvoudige klus, aangezien sommige rolluiken op de bovenverdieping staan. Gelukkig kan je wel bedrijven huren die dit heel snel voor je kunnen klaren als je daar zelf geen zin in hebt.

verschillende types rolluiken schoonmaken

Voordelen rolluiken

Inbraakwerend

Rolluiken zorgen ervoor dat inbrekers geen ramen kunnen inslaan. Ze zullen eerst de zware luiken omhoog moeten krijgen.

Isolerende werking

Rolluiken zorgen voor een goede warmte isolatie, omdat ze warmte binnenhouden. Ze isoleren ook akoestisch goed. Rolluiken houden redelijk veel geluid buiten.

Verduisteren goed

Rolluiken verduisteren de ruimte voor 100 procent. Dit is onmogelijk met een gordijn of screens.

Rolluiken zijn goedkoop

De rolluiken zijn relatief goedkoop vergeleken met andere types zonweringen.

Je kan het automatiseren

Een groot voordeel is dat je jouw rolluiken kan laten automatiseren. Je kan er zelfs zonne-, regen- en lichtsensoren in laten zetten. Elektrische rolluiken maken je leven toch iets gemakkelijker.

type rolluik

Rolluik installeren of advies nodig? Ontvang gratis offertes

Via onderstaand formulier vind je vakmannen in je buurt. Ontvang gratis offertes en advies van verschillende experts en vergelijk prijzen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?

2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?

3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?

4*. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Bijkomende informatie

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.