Rolluiken reinigen: stappenplan

Af en toe moet je je rolluiken reinigen. Mossen, stof en andere viezigheid hecht zich na verloop van tijd immers vast aan de buitenkant van een rolluik.

Het wordt aangeraden om je rolluiken zo’n twee keer per jaar aan een kleine reinigingsbeurt te onderwerpen om problemen te vermijden. Om je rolluiken schoon te maken geven we je alvast enkele handige tips.

Ontvang GRATIS offertes rolluiken schoonmaken

rolluiken reinigen

Stappenplan rolluik reinigen

We geven je een handig stappenplan, zodat je rolluik er terug als nieuw uitziet.

1. Voorbereiding en benodigdheden rolluik schoonmaken

  • Om te beginnen moet je, als je elektrische rolluiken hebt, de rolluiken loskoppelen van het stroomnet. Doe je dit niet, dan riskeer je elektrocutie.
  • Gebruik een ladder voor rolluiken op de bovenverdiepingen.
  • Een bezem met uitschuifbare steel (telescopische borstel) is ook altijd handig voor hoge rolluiken.

2. Buitenkant schoonmaken

Laat de rolluik volledig naar beneden zakken. Vervolgens kan je de lamellen met een spons, lauw water en zeep schoonmaken. Je vermijdt best agressieve reinigingsmiddelen, aangezien ze kunnen zorgen voor lelijke vlekken op de rolluik.

Zijn er vuilresten die je niet weg krijgt met een spons? Dan kan je een zachte borstel gebruiken. Als je klaar bent, droog je de rolluik af met een zachte doek. Rol natte rolluiken nooit op, dit zorgt dat ervoor dat er sneller schimmels vormen.

lamellen schoon maken

3. Binnenkant rolluik reinigen

De binnenkant schoonmaken is een moeilijk en tijdsrovend proces. Meestal kan een raam niet naar binnen worden geopend, waardoor het erg moeilijk wordt om goed aan de binnenkant van een rolluik te kunnen.

In de meeste gevallen wordt een rolluik volledig gedemonteerd, en daarna schoongemaakt. Na het schoonmaken moeten de lamellen even drogen, voor ze terug in de kast worden opgerold.

Je doet dit best met twee personen. Dan kan iemand de rolluik laten zakken, terwijl de andere persoon de lamellen poetst.

4. Rubbers schoonmaken

De rubbers van de rolluik kan je makkelijk schoonmaken met wat zeep en een spons. Als je ze hebt schoongemaakt, kan je ze insmeren met teflonspray. Gebruik geen vet smeermiddel, aangezien dit vuil aantrekt.

5. Rolluik waxen

Je smeert de lamellen en de kap in met een wax. Doe dit nog voordat je de rolluik oprolt. Op die manier heeft de rolluik nog een extra beschermlaag. De lamellen en kap van de rolluik waxen hoeft niet iedere keer. Het is oké als je dit slechts jaarlijks doet.

Hoe vaak moet ik mijn rolluik kuisen?

Gemiddeld is het aangeraden om de rolluiken tweemaal per jaar schoon te maken. Als ze snel terug vuil worden, kan je ze ook eens besproeien met de tuinslang in plaats van ze een volledig afzonderlijke schoonmaakbeurten te geven.

Hoeveel je de rolluik moet schoonmaken, hangt ook af van de ligging van jouw woning. Rolluiken die zich aan de straatkant bevinden, zullen sneller vuil worden. Regent het veel op de rolluiken? Dan kan het zijn dat er redelijk snel schimmel vormt op de rolluiken.

Rolluiken schoonmaken: prijzen

Als je de rolluiken wilt laten reinigen door vakmannen, betaal je tussen de € 35 en € 75 per rolluik. Sommige vakmannen werken ook met een vaste prijs per vierkante meter rolluik.

Rolluiken laten schoonmaken: vergelijk gratis offertes

Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes van experts. Vergelijk prijzen en kies de beste optie.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?

2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?

3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?

4*. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Bijkomende informatie

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.