Screens of rolluiken: voor- en nadelen

Zonwering screens lijken een beetje op een rolluik. Net zoals bij rolluiken worden ze voor ramen of deuren gemonteerd en kunnen ze naar beneden en boven worden geschoven indien gewenst.

Wel zijn ze een pak minder robuust doordat ze van een screendoek worden gemaakt. Dit doek is een geperforeerde stof die ervoor zorgt dat je nog steeds lichtinval krijgt, maar de warmte wordt wel buiten gehouden. Een screen is dus ideaal voor iedereen die graag een rolluik zou willen, maar de lichtinval enigszins wil compenseren.

Ontvang GRATIS advies en offertes

screens

Voordelen en nadelen screens

Screens lijken misschien sterk op rolluiken, maar toch zijn er enkele verschillen. De voor- en nadelen ten opzichte van elkaar lees je hier:

Voordelen

  • Ze zijn erg licht. Daardoor zijn ze eenvoudig open te schuiven. Zowel manueel als elektrisch. Voor elektrische screens is dit ook een groot voordeel. Je hoeft immers geen zware motor aan te schaffen om de screen te laten uitrollen.
  • Met een screen wordt er nog steeds licht doorgelaten. De warmte wordt buitengehouden, maar het zonlicht blijft de ruimtes nog wel steeds verlichten.
  • Screens zijn in de meeste gevallen goedkoper dan rolluiken. De prijs hangt natuurlijk wel af van de materialen en extra’s die je eventueel wenst.
  • Ze zorgen hebben een elegante uitstraling.

Nadelen

  • Doordat screens zo licht zijn, hebben ze meteen ook een nadeel: ze zijn inbraakgevoelig. Dieven hoeven het doek eigenlijk alleen maar op te heffen om toegang te hebben tot een raam of deur.
  • Een screendoek heeft microgeperforeerde gaatjes. Daardoor kan een kamer nooit volledig worden verduisterd. Vooral in slaapkamers kan dit vervelend zijn.
voordelen screens

Mogelijkheden met screens als zonwering

Er zijn twee soorten screens. De verschillen zitten niet zozeer in het screendoek zelf, maar wel in de manier van werking.

Projectscreens

Projectscreens worden bijna altijd gebruikt als het gaat om een grotere oppervlakte te voorzien van zonwering. Om het gewicht van het doek beter te kunnen dragen worden de geleiders hier vervangen door staaldraad.

Ontvang advies van experts

Verduisteringsscreens

Verduisteringsscreens worden dan weer gebruikt om een kamer toch zo donker mogelijk te kunnen maken. De screens zijn zwart, of een donkere kleur, en krijgen een veel kleinere perforatie dan gewone screendoeken. Daardoor is er (bijna) geen licht die door de zonwering door wordt gefilterd.

Mocht je een screen willen plaatsen in een winderige omgeving (plek waar weinig andere huizen staan, aan de zee,…) dan is het ook een goed idee om extra veringen te voorzien. De veringen zorgen ervoor dat je screen niet los komt of dat er geen scheurtjes in komen.

verduisteringsscreens

Kostprijs screens

Voor een doek van één meter op één meter betaal je tussen 180 en 270 euro. Let wel op dat deze prijzen niet gelijkaardig stijgen of dalen. Hoe meer je koopt, hoe goedkoper het uiteindelijk vaak uitkomt.

Windvaste screens kosten een heel pak meer. Voor een windvast screen van één meter op één meter betaal je gemiddeld tussen 350 en 400 euro.

Een screen iets minder duur dan rolluiken. Ze worden geleverd inclusief bak (waar de screen in wordt opgerold), geleiders en natuurlijk het zonwerende screendoek.

Conclusie: verschil tussen rolluiken en screens

RolluikenScreens
Zicht van binnen naar buitenNeeJa
PrivacyVolledige privacyBeetje inkijk
InbraakvertragendJaNee
IsolatieGoede isolatieGeen isolatie

Rolluiken vervangen door screens? Ontvang gratis offertes en advies

Wil je jouw rolluiken vervangen door screens? Of wil je toch liever rolluiken installeren? Kan je niet kiezen tussen rolluiken of screens? Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van vakmannen. Zij zullen je helpen om de beste optie te vinden.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1*. Wat wenst u?
2*. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?
3*. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?
4*. Wanneer wenst u het project op te starten?
5. Bijkomende informatie
6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Uploaden
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.