Gewicht rolluik: wat weegt een rolluik?

Het is handig om op de hoogte te zijn van het gewicht van een rolluik. Voor oudere, minder mobiele personen zou de aankoop van een (nieuwe) rolluik bijvoorbeeld kunnen afhangen van de zwaarte van een rolluik.

Indien het gaat om een niet-automatische rolluik, gaat er redelijk wat kracht gepaard met het optrekken van zo’n rolluik. Ook bij gemotoriseerde rolluiken is het gewicht van belang. Hoe zwaarder de rolluik, hoe zwaarder de motor zal moeten zijn die deze rolluik omhoog trekt.

Ontvang GRATIS offertes en advies

gewicht rolluiken

Totale gewicht rolluik?

De koker met buis zal ongeveer 3 kg per lopende meter wegen. Het meeste gewicht zal echter te vinden zijn in de materiaalkeuze. De materialen die het meest zijn gebruikt zijn: pvc, hout, aluminium, staal en gewapend staal.

Het lichtse materiaal is aluminium. Met zo’n 4 kg per vierkante meter is dit stevige en lichte materiaal de perfecte keuze voor rolluiken.

Iets zwaarder weegt PVC, met een gemiddelde zwaarte van zo’n 5 kg per vierkante meter.

Hout weegt ongeveer 10 kg per vierkante meter. Rolluiken die al in de woning aanwezig zijn, zijn waarschijnlijk al wat ouder. Vaak werd massief hout gebruikt, wat dit hoge gewicht verklaard.

Logischerwijs is staal zwaarder, maar het biedt wel meer bescherming. Gewoon staal weegt zo’n 10 kg per vierkante meter. Gewapend staal weegt zeker 15 kg per vierkante meter. Een rolluik uit staal is niet meteen nodig voor particulieren, maar wellicht aan te raden voor zelfstandigen.

Wil je je rolluiken graag laten motoriseren? Dan komt daar bij een motor minstens nog een kilo aan gewicht bij.

rolluiken automatiseren

Vind de juiste vakman in jouw regio

Automatisatie van rolluik

Bedenk ook dat het automatiseren van rolluiken waarschijnlijk het gewicht zal doen toenemen. Niet dat dat veel uitmaakt, maar wel als je van plan bent om een rolluikmotor aan te kopen.

Oudere, handmatige rolluiken die op een later tijdstip worden geautomatiseerd zijn immers een pak zwaarder dan recentere varianten. Hier moet een zwaardere rolluikmotor voor worden gebruikt, die het totale gewicht natuurlijk nog met wat extra kilo’s zal doen toenemen.

Is dat erg? Nee. Je betaalt dan wel enkele euro’s meer, maar je moet je natuurlijk niet iedere ochtend en avond krom trekken aan een rolluik die makkelijk twintig kilogram weegt!

Met een simpele druk op de knop gaat je rolluik nu op en neer. En het gewicht doet er eigenlijk niet meer toe. In dit artikel vind je meer info over elektrische rolluiken.

pvc rolluik

Rolluik plaatsen? Vergelijk prijzen

Als je een rolluik wil plaatsen, is het altijd handig om prijzen te vergelijken. Via onderstaand formulier ontvang je gratis offertes en advies van vakmannen. Zo kan je de beste optie kiezen.

Gratis offertes
Volledig vrijblijvend
Erkende vakmannen uit uw buurt
Beschrijf uw project
1. Wat wenst u?

2. Welke type rolluiken wenst u (of heeft u)?

3. Hoeveel rolluiken wenst u te plaatsen of te automatiseren?

4. Wanneer wenst u het project op te starten?

5. Bijkomende informatie

6. Voeg foto's en/of bijlagen toe (Optioneel)
Opladen
Uploading…
Done!
Error! .
Uw gegevens
Aangenaam!
Gelieve uw voornaam in te voeren
Leuke naam!
Gelieve uw familienaam in te voeren
Ziet er goed uit!
Vul een geldig e-mailadres in
Perfect, klaar voor verzending!
Vul een geldig telefoonnummer in
Genoteerd!
Voer een geldig adres in
Prima!
Voer een geldige postcode in
Goed gedaan!
Voer een geldige stad in
Door uw aanvraag in te dienen, gaat u akkoord met onze algemene voorwaarden en privacybeleid.