Gewicht rolluiken

gewicht rolluikenHet is handig om op de hoogte te zijn van het gewicht van rolluiken. Voor oudere, minder mobiele personen zou de aankoop van een (nieuwe) rolluik bijvoorbeeld kunnen afhangen van de zwaarte van een rolluik. Indien het gaat om een niet-automatische rolluik, dan gaat er redelijk wat kracht gepaard met het optrekken van zo’n rolluik.
Ook bij gemotoriseerde rolluiken is het gewicht van belang! Hoe zwaarder de rolluik, hoe zwaarder de motor zal moeten zijn die deze rolluik omhoog trekt en natuurlijk ook… Hoe duurder deze motor zal uitvallen!

 

 

Totale gewicht rolluiken?

Het gewicht van een rolluik hangt af van verschillende zaken.
Hieronder geven we gemiddeldes weer van rolluiken met normale maten. (om en bij de drie meter)

De koker met buis zal ongeveer 3 kg per lopende meter gaan wegen.
Het meeste gewicht zal echter te vinden zijn in de materiaalkeuze.
De materialen die het meest zijn gebruikt zijn PVC, hout, aluminium en zelfs staal en gewapend staal.

Het lichtse materiaal is aluminium. Met zo’n 4 kg per vierkante meter is dit stevige en lichte materiaal de perfecte keuze voor rolluiken.
Iets zwaarder weegt PVC, met een gemiddelde zwaarte van zo’n 5 kg per vierkante meter.
Hout weegt ongeveer 10 kg per vierkante meter. Rolluiken die al in de woning aanwezig zijn, zijn waarschijnlijk al wat ouder. Vaak werd massief hout gebruikt, wat dit hoge gewicht verklaard.

Logischerwijs weegt staal zwaarder, maar ze bieden wel meer bescherming. Gewoon staal weegt zo’n 10 kg per vierkante meter. Gewapend staal zeker 15 kg per vierkante meter. Een rolluik uit staal is niet meteen nodig voor particulieren, maar wellicht aan te raden voor zelfstandigen.

Wil je je rolluiken graag laten motoriseren? Dan komt daar bij een motor minstens nog een kilo aan gewicht bij.

 

Automatisatie

rolluiken gewichtBedenk ook dat automatiseren van bestaande rolluiken waarschijnlijk het gewicht zullen doen toenemen. Niet dat dat veel uitmaakt, maar wel als je van plan bent om een rolluikmotor aan te kopen.
Oudere, handmatig bediende rolluiken die op een later tijdstip worden geautomatiseerd zijn immers een pak zwaarder dan recentere varianten. Hierdoor moet een zwaardere rolluikmotor voor worden gebruikt, die het totale gewicht natuurlijk nog met wat extra kilo’s zal doen toenemen.

Is dat erg? Nee.
Je betaalt dan wel enkele euro’s meer, maar je moet je natuurlijk niet iedere morgen en avond krom trekken aan een rolluik die makkelijk twintig kilogram weegt!
Met een simpele druk op de knop gaat je rolluik nu op en neer. En het gewicht doet er eigenlijk niet meer toe.
In dit artikel vind je meer info over elektrische rolluiken.