Opbouwrolluiken

opbouwrolluikenEen opbouwrolluik functioneert nog net iets anders dan de voorzetrolluiken of de inbouwrolluiken.
Bij een opbouwrolluik wordt de rolluikkast binnenshuis gemonteerd, en daar komen de opgerolde lamellen dan in te zitten.
Het voordeel daarvan is dat het exterieur van de woning niet wordt aangetast, maar wel dat je in je interieur plots een rolluikkast te zien krijgt.
Opbouwrolluiken kunnen zonder problemen bij nieuwbouw woningen worden toegepast, of wanneer nieuwe ramen worden geplaatst. Opbouwrolluiken worden immers al op voorhand op de ramen gemonteerd. Daardoor worden ze wel minder snel aangeraden bij woningen waar geen nieuwe ramen worden geplaatst.

 

 

Opbouwrolluiken voordelen

opbouwrolluikDe opbouwrolluik heeft enkele unieke voordelen. Net zoals de andere soorten rolluiken (voorzetrolluiken en inbouwrolluiken) leveren opbouwrolluiken inbraakwering, zonnewering, geluidswering en meer privacy aan. Maar toch heeft de opbouwrolluik ook enkele eigen pluspunten, uniek aan dit soort rolluik:

  • Er is geen omkasting die het uitzicht van de gevel ontsierd.
  • Er zijn minder koudebruggen, want de rolluik is veel beter geïsoleerd. Dat komt omdat de rolluik al meteen aan het raam vastzit, en er geen extra uitsparingen moeten worden gemaakt bij de plaatsing.

Opbouwrolluiken nadelen

Uiteraard zitten er aan voordelen ook steevast enkele nadelen vast! We sommen ze even op:

  • Een opbouwrolluik is financieel alleen een goed idee als je nieuwe ramen laat plaatsen of als je een nieuwbouw aan het zetten bent. Denk je er aan om deze rolluiken op een oudere woning te plaatsen? Opteer dan toch voor de andere soorten rolluiken, want de kosten zouden veel hoger liggen bij een opbouwrolluik.
  • Hoewel de gevel van je huis nu zonder rolluikkast zit, moet je die wel ergens kwijt kunnen. En dat is nu in het interieur. Mogelijk ervaar je dit als onprettig of lelijk voor het interieur.

 

Opbouwrolluiken plaatsen

opbouwrolluiken prijsEen rolluikkast wordt bijna altijd uit PVC gemaakt. Deze kast wordt op het raamkozijn gemonteerd, meestal nog voordat de ramen worden geplaatst.
Daarna wordt het raam, inclusief de opbouwrolluik, achter de buitensteen van het kozijn geplaatst.
Buiten wordt het raam aangepast zodat je niet kan zien dat er een rolluik aan vastzit. Binnenshuis worden de opgerolde lamellen afgeschermd met een rolluikkast.
Om zelf deze rolluik te plaatsen, heb je heel wat technische kennis nodig en daardoor is het ook niet meteen aangeraden. Laat het liever over aan enkele personen met de juiste vakkennis!
Via onze gratis offertedienst kan je vrijblijvende offertes aanvragen voor alle soorten rolluiken.

 

Opbouwrolluiken prijs

Reken gemiddeld op prijzen tussen de 200 en 400 euro voor een opbouwrolluik. Afhankelijk van het motoriseren, de rolluikkast, plaatsingskosten en dergelijke kan de rolluik uiteraard in prijs toenemen.