Rolluiken reinigen

rolluiken schoonmakenAf en toe moet je je rolluiken eens opschonen. Mossen, stof en andere viezigheid hecht zich na verloop van tijd immers vast aan de buitenkant van een rolluik. Ook aan de binnenkant van een rolluik komt al gauw stof te zitten, en dit alles zal de levensduur verminderen en de goede werking van de rolluik belemmeren.
Het wordt aangeraden om je rolluiken zo’n twee keer per jaar aan een kleine reinigingsbeurt te onderwerpen om problemen te vermijden.
Om je rolluiken schoon te maken geven we je alvast enkele handige tips.

Gaat het om elektrische rolluiken? Vergeet dan niet om de spanning altijd af te zetten. Zowel bij poetsen van de binnenkant als de buitenkant van de rolluik.

 

 

Buitenkant schoonmaken

Het meest eenvoudige deel van de schoonmaakklus is de buitenkant van de rolluiken.
Met behulp van een spons, lauw water en enkele niet-aggressieve schoonmaakmiddelen kom je al een heel eind. Gewoon even over de lamellen wrijven en je rolluik ziet er gauw weer als nieuw uit.

Het moeilijkste deel is natuurlijk om rolluiken op een bepaalde hoogte te reinigen. Een ladder gaat maar tot een bepaalde hoogte en is natuurlijk ook niet zo aangenaam om acrobatisch schoonmaakwerk op uit te voeren.
Met behulp van een bezem (met uitschuifbare steel) of een steel met daaraan een spons bevestigd kan je proberen om de rolluiken te reinigen. Echter gaat dit nogal gauw veel wegen en is precisie hiermee heel moeilijk, waardoor je slechts heel oppervlakkig kan schoonmaken.

Eventueel kan je ook gebruik maken van een hogedrukreiniger, maar let daarmee wel op: gebruik alleen een hogedrukreiniger met verlengstukken (bezems), die er eveneens voor zorgen dat de druk sterk wordt vermindert.

Als het niet lukt om je rolluiken proper te maken, kan je altijd beroep doen op schoonmaakdiensten.
Gespecialiseerde ramenwassers kunnen je zeker verder helpen met het schoonmaken van je rolluik; zowel binnenshuis als buitenshuis.

Binnenkant rolluik reinigen

rolluiken reinigenDe binnenkant van een rolluik schoonmaken is een moeilijk en tijdsrovend proces.
Meestal kan een raam niet naar binnen worden geopend, waardoor het erg moeilijk wordt om goed aan de binnenkant van een rolluik te kunnen.

In de meeste gevallen wordt een rolluik volledig gedemonteerd, en daarna schoongemaakt.
Na het demonteren moeten de lamellen even drogen voor ze terug in de kast worden opgerold.

Bepaalde schoonmaakbedrijven maken nu ook gebruik van nieuwe technieken, waar een dunne machine tussen het raam en de rolluik wordt geplaatst (met behulp van zuignappen).
Vervolgens wordt de rolluik naar beneden gelaten en door de wrijving van de rolluik met de schoonmaakonderdelen van deze machine wordt ook de binnenkant van de rolluik schoongemaakt.

Rolluiken laten reinigen

Rolluiken laten schoonmaken door professionals kost niet zo veel, en zo ben je er natuurlijk wel zeker van dat er niets misloopt…
Kom de totale kostprijs te weten door het onderstaande formulier in te vullen: