Rolluiken premies

rolluiken premiesAan alle mooie liedjes komen een eind. De Vlaamse overheid heeft ons eerst jarenlang vrijwel overstelpt met premies voor huishoudelijke verbeteringen, maar nu worden die stilletjes aan volledig afgebouwd.

Hoewel veel premies zijn weggevallen, zijn er nog steeds enkele toekenningen van de Vlaamse overheid, het Vlaams gewest, de Vlaamse gemeentes en de netbeheerders.

Bij zonwering zoals rolluiken gaat het specifiek om energiebesparende maatregelen die je neemt die worden aangemoedigd door de overheid. Dat kan aan de hand van belastingsverminderingen, bijkomende specialisatie cheques, of een korting op een of andere voorheffing.

E-peil premie

e peil rolluiken premieDe eerste premie die we bespreken is een premie specifiek bedoelt voor energiebesparende verbeteringen aan je huis. Daar horen rolluiken bij, maar ook zonwering en garagepoorten.
De E-peil premie wordt gegeven afhankelijk van de regio waarin je woont.
In principe geldt: hoe lager het E-peil (en hoe energiezuiniger de woning is) hoe hoger de premie zal uitvallen. Daarbij bespaar je door deze energiezuinigheid ook nog eens een fikse kost op je factuur.

Deze premie wordt gegeven door je netbeheerder en heeft enkele voorwaarden:

 • Alleen te gebruiken bij nieuwbouw woningen of appartementen. (Uitbreidingen of herbouw niet!)
 • Nadat het EPC (energieprestatiecertificaat) voor nieuwbouw is overhandigd heb je maximaal 12 maanden om het aanvraagformulier naar je netbeheerder te versturen.
 • Voor aanvragen die zijn ingediend sinds 1 januari 2012 mag het E-peil maximaal E70 bedragen.
 • Voor aanvragen die zijn ingediend sinds 1 januari 2014 mag het E-peil maximaal E60 bedragen.
 • Voor aanvragen die zijn ingediend sinds 1 januari 2015 mag het E-peil maximaal E30 bedragen.
 • Voor aanvragen die zijn ingediend sinds 1 januari 2016 mag het E-peil maximaal E20 bedragen.

 

Het bedrag dat je kan terugtrekken hangt af van de verbetering die je hebt uitgevoerd én het jaar waarin je de aanvraag hebt gedaan.

 • Vanaf 01/01/14 tot 31/12/14 : 1800 euro voor E40 (+ nog eens 50 euro per E-peilpunt verlaging)
 • Vanaf 01/01/15 tot 31/12/15 : 1800 euro voor E30 (+ nog eens 50 euro per E-peilpunt verlaging)
 • Vanaf 01/01/16 tot 31/12/16 : 1800 euro voor E20 (+ nog eens 50 euro per E-peilpunt verlaging)

 

BTW verlaging

premie rolluikenIn plaats van de gebruikelijke 21% BTW te betalen, moet je nu nog maar 6% BTW betalen op de plaatsing van rolluiken. Voor deze vermindering van 15% BTW moet je wel voldoen aan de volgende voorwaarden:

 • De woning waar de rolluiken worden geïnstalleerd is minimaal 5 jaar oud.
 • De werken moeten uitgevoerd worden door een geregistreerde aannemer (Leg hier contact met een geregistreerde aannemer uit jouw regio.)
 • De factuur voor de werken moet aan de klant worden gefactureerd en de werken moeten tot de privé woning van deze klant betrekking hebben.

 

Ecocheques

Geen premie, maar wel interessant om weten. Bepaalde doe-het-zelf zaken aanvaarden ecocheques om rolluiken mee aan te schaffen. Krijg je deze van je werk? Vraag het dan zeker even aan de leverancier of winkel waar je je rolluiken aanschaft.