Screens zonwering

screensEen zonwering screen lijkt wel een beetje op een rolluik. Net zoals bij rolluiken worden ze voor ramen of deuren gemonteerd en kunnen ze naar beneden en boven worden geschoven indien gewenst.
Wel zijn ze een pak minder robuust doordat ze van een screendoek worden gemaakt. Dit doek is een geperforeerde stof die ervoor zorgt dat je nog steeds lichtinval krijgt, maar de warmte wordt wel buiten gehouden.
Een screen is dus ideaal voor iedereen die graag een rolluik zou willen, maar de lichtinval enigszins wil compenseren.

Voordelen en nadelen screens

Screens lijken misschien sterk op rolluiken, maar toch zijn er enkele verschillen. De voordelen en nadelen ten opzichte van elkaar lees je hier:

Voordelen

  • Ze zijn erg licht. Daardoor zijn ze eenvoudig open te schuiven. Zowel manueel als elektrisch. Voor elektrische screens is dit ook een groot voordeel. Je hoeft immers geen zware motor aan te schaffen om de screen te laten uitrollen.
  • Met een screen wordt er nog steeds licht doorgelaten. De warmte wordt buitengehouden, maar het zonlicht blijft de ruimtes nog wel steeds verlichten.
  • Screens zijn in de meeste gevallen goedkoper dan rolluiken. De prijs hangt natuurlijk wel af van de materialen en extra’s die je eventueel wenst.

Nadelen

  • Doordat screens zo licht zijn, hebben ze meteen ook een nadeel: ze zijn inbraakgevoelig. Dieven hoeven het doek eigenlijk alleen maar op te heffen om toegang te hebben tot een raam of deur.
  • Een voordeel en nadeel tegelijk: een screendoek heeft microgeperforeerde gaatjes. Daardoor kan een kamer nooit volledig worden verduisterd. Vooral in slaapkamers kan dit vervelend zijn.

 

Mogelijkheden met screens als zonwering

Er zijn twee soorten screens. De verschillen zitten zich niet zozeer in het screendoek zelf, maar wel in de manier van werking.

Projectscreens worden bijna altijd gebruikt als het gaat om een grotere oppervlakte te voorzien van zonwering. Om het gewicht van het doek beter te kunnen dragen worden de geleiders hier vervangen door staaldraad.

Verduisteringsscreens worden dan weer gebruikt om een kamer toch zo donker mogelijk te kunnen maken. De screens zijn zwart, of een donkere kleur, en krijgen een veel kleinere perforatie dan gewone screendoeken. Daardoor is er (bijna) geen licht die door de zonwering door wordt gefilterd.

Mocht je screens willen plaatsen in een winderige omgeving (plek waar weinig andere huizen staan, aan de zee, …) dan is het ook een goed idee om extra veringen te voorzien. Deze zorgen ervoor dat je screen niet los komt of dat er geen scheurtjes in komen.

 

Kostprijs screens

Screens zijn iets minder duur dan rolluiken. Ze worden geleverd inclusief bak (waar de screen in wordt opgerold), geleiders en natuurlijk het zonwerende screendoek.

Voor een doek van een meter op een meter betaal je tussen 180 en 270 euro. Let wel op dat deze prijzen niet gelijkaardig stijgen of dalen. Hoe meer beter je koopt, hoe goedkoper het uiteindelijk vaak uitkomt.

Windvaste screens kosten een heel pak meer. Voor een windvast screen van één meter op één meter betaal je gemiddeld tussen 350 en 400 euro.

Heb je interesse gekregen in zo’n screen, of wil je graag weten hoeveel het kost om je huis te voorzien van deze handige zonwering? Neem hier dan contact op met een installateur.