Zonwerend glas

zonwerend glasIndien je rolluiken voornamelijk dienen om de zon buiten te houden, is zonwerend glas misschien wel een goed idee. Door te kiezen voor dit type beglazing wordt de zon weerkaatst maar behoud je wel je volledige uitzicht. Uiteraard kan je dit hoogrendementsglas ook combineren met rolluiken voor een perfecte zonwering en inbraakbeveiliging.

Zonwerend glas heeft vele verschillende benamingen. Als je al hebt gehoord over hoogrendementsglas, HR+ glas, isolatieglas, superisolerende beglazing, … Dan weet je vast al meer over zonwerende beglazing.
Hoewel het glas een pak duurder is dan enkele en dubbele beglazing, bespaar je enorm veel geld op je energiefactuur. Hierdoor kan je de meerkost die je hebt betaald al op enkele jaren terugverdienen! Bovendien zijn er premies die uitgaan van de Vlaamse overheden. Wees wel snel, want de overheid is bezig met deze premies af te bouwen.

 

 

Werking zonwerend glas

Hoogrendementsglas bestaat uit twee of drie laagjes glas. Tussen deze glaslagen wordt een edelgas gespoten, die ervoor zorgt dat er geen hitte of koude door de ruiten kan filtreren. Hoe kwalitatiever het edelgas, hoe beter de werking van de isolerende ramen.

Het gas zorgt er ook voor dat een groot deel van de inkomende zonnestralen en warmte meteen terug wordt gereflecteerd naar buiten (of opgewekte warmte terug naar binnen). De warmte/koude die toch door de eerste laag kon komen, wordt door de tweede laag dan weer tegengehouden en gereflecteerd.

Per vierkante meter hoogrendementsglas (bij vervanging van enkel glas) bespaar je zo tussen 20 en 30 euro per jaar. Een hele hoop geld als je het mij vraagt…

 

Kostprijs hoogrendementsglas

zonwerend glas hoogrendementsglasEen interessant artikel over de prijs van HR+ glas vind je op deze pagina.
Hieronder een korte samenvatting.

De prijs van isolatieglas hangt af van verschillende zaken. Enerzijds is er de soort beglazing; hoe dikker, hoe duurder.
Maar het belangrijkste is ongetwijfeld de U-waarde van de zonwerende beglazing. Om van hoogrendementsglas te spreken moet er minstens een u-waarde van 1,4 W/m²K m² vastgesteld zijn. Maar er zijn ook betere mogelijkheden zoals 1,1 W/m²K.
Hoe lager deze U-waarde, hoe beter je beglazing isoleert en hoe duurder die zal uitvallen.

Gemiddeld liggen prijzen tussen 40 en 70 euro per vierkante meter. Op jaarbasis bespaar je ongeveer 20 à 30 euro per vierkante meter bij vervanging van enkel glas. Dat wilt dus zeggen dat je de kostprijs op minder dan twee jaar al terugbetaald kan zijn…

 

Premies hoogrendementsglas

hoogrendementsglasDe Vlaamse overheden besloten enige jaren geleden nog om grote bedragen toe te kennen aan iedereen die voor energiebesparende beglazing koos. Echter zijn ze daar, zoals gewoonlijk, al terug op gekomen en worden ze ieder jaar meer afgebouwd.

Momenteel zijn er nog maar twee premies waarop je kans kan maken.
Dit is de premie bij nieuwbouw woningen en de verbeteringspremies.

Daarnaast kan je ook nog je voordeel doen met groene energieleningen en een verminderd BTW tarief bij plaatsing door een vakman.

Meer info over enkele van deze premies kan je op de website van de Vlaamse overheid en eandis vinden.