Rolluiken verwijderen

rolluiken verwijderenSommige gevels worden ontsierd door rolluiken die werden geplaatst door bouwlustige Belgen. Het zou dus best eens kunnen dat je een rolluik wilt weghalen. Dat is natuurlijk niet de enige reden om rolluiken te verwijderen. Wanneer een rolluik volledig kapot is, of wanneer bepaalde onderdelen moeten worden vervangen moet een rolluik ook soms worden weggehaald.
Het verwijderen van de rolluik is geen at te moeilijke klus, maar het is wel belangrijk dat je bepaalde zaken juist doet om problemen te voorkomen.

 

 

Rolluik weghalen

Wil je rolluiken verwijderen, maar heb je geen idee hoe je daar aan moet beginnen?
Wij helpen je op weg in verschillende situaties.

Rolluiken verwijderen en terug plaatsen

verwijderen rolluikenIndien de rolluik nog altijd gebruikt moet/kan worden is het belangrijk dat je de lamellen eerst mooi in de rolluikkast terug krijgt.
Eens dit is gebeurd, moet je de rolluikkast van de muur halen. Meestal gaat dit gepaard met wat slijp- en breekwerk.
Wees hier echter heel voorzichtig mee, want het is niet de bedoeling dat er scheurtjes in de rolluik, rolluikkast of muur komen te zitten.
Let zeker op dat er geen al te grote koudebruggen ontstaan bij het verwijderen!

Afhankelijk van het type rolluik (voorzet-, opbouw-, of inbouwrolluik) zal er nu een groot gat zichtbaar zijn boven je raam.
Dek dit voorlopig af met een zeil of iets anders tot de nieuwe/gefikste rolluik terug kan worden opgehangen.

Bevestig de geleiders en rolluikkast terug zoals het hoort en vul vervolgens de gaten die er nog zijn op. Doe dit met isolatie en gipskarton.

 

Rolluiken definitief verwijderen

Vind je de rolluiken maar niets en ga je liever voor een ander type zonwering? Of wil je gewoon de volledige muur dichten?
Dan hoef je niet zo voorzichtig te werk te gaan.

In dit geval moet het gat uiteraard worden gedicht.
Doe dit meteen goed, of je zit later met problemen met de condensatie en geluidsoverlast.
Gebruik zwaardere materialen om dit gat op te vullen. Isolatiemateriaal alleen zal niet voldoende zijn om akoestisch te isoleren en winddichtheid te garanderen.
Wij raden aan om gebruik te maken van minstens een dubbele laag gipskartonplaat in combinatie met isolerend hout en isolatiemateriaal.
Je kan het gat ook dichten met beton. Maar daar op isoleren is zeker geen slecht idee.

***Bij twijfel ALTIJD een vakman raadplegen! Soms zorgt een rolluik immers voor een bepaalde steun aan ramen en gevel en is afbreken absoluut geen goed idee.***